top of page
DiÄŸer Evrenin Senaristi Muninn

Åžeyda AYDIN

YolculuÄŸu ve Projeleri

  • Instagram
  • X
  • Pinterest
  • Youtube
  • Spotify
Yazar Şeyda Aydın

Åžeyda AYDIN ya da yurt dışında bilinen adıyla Sheida Aiden, 23.04.1981 Ä°zmir doÄŸumlu yazardır. Ayrıca Türkiye'nın ilk siberpunk/solarpunk/kuir (queer) bilim-kurgu romanlarının ve hikayelerinin yazarıdır. Gerçek ÅŸu ki, Åžeyda Aydın bir Åžeyda Aydın romanı kahramanıdır; çünkü eserlerini oluÅŸtururken her birini kiÅŸiselleÅŸtirir ve kendini bu yönden Philip K. Dick'e benzetir. Yayınlanmış eserleri sırasıyla: “DiÄŸer Evrenin Senaristi”, “DiÄŸer Evrendeki Kadın”, “Parçalanmış Yansımalar", "Kadınların ÖldüÄŸü Yer" ve son olarak GELECEKTEKÄ° GEÇMÄ°Åž adlı romanlardır. Nisan 2021'den itibaren SANAT OKUR'da yayınlanan ve bir spin-off olan "Veera'nın Seyahatnamesi" adlı edebiyat/hikaye dizisini 16 bölüm olarak yazmış/okurlarla buluÅŸturmuÅŸtur.

Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümü mezunudur. Ä°stanbul’a yerleÅŸtikten sonra, senaristlik ve film yönetmenliÄŸi alanlarında çeÅŸitli atölye ve kurslara katılmış, film yapım ve senaryo yazarlığı eÄŸitimlerini baÅŸarıyla tamamlamıştır. Bugüne kadar okurlarla buluÅŸturduÄŸu beÅŸ adet roman, bir adet spin-off hikaye dizisi kaleme almıştır. Eserlerinden  ilki, “DiÄŸer Evrenin Senaristi”, ikincisi “DiÄŸer Evrendeki Kadın”, üçüncüsü “Parçalanmış Yansımalar” adlı romandır ve DÄ°ÄžER EVREN SERÄ°SÄ° üçlemesini oluÅŸturmaktadır. Her romanını seriye devam olarak deÄŸerlendirse de, aslında her biri yeni bir maceradır. Dördüncü romanı "Kadınların ÖldüÄŸü Yer" ise  ilk üçe kıyasla karanlıktır; sert gerçekçi suç ve grotesk gerilim gibidir; ama yine de siberpunk temelinde yeni bir bilim-kurgu serisi olan NÄ°SKALA Serisi için sunuÅŸ romanı sayılmaktadır; çünkü beÅŸinci romanı GELECEKTEKÄ° GEÇMÄ°Åž'e referans bir kaynaktır. Yeni proje ve çalışmalarına; klonlama, beyin transfer, biyomekanik sistemler baÅŸta olmak üzere yine mistisizm, paganizm, ÅŸamanizm, sembolizm, çok tanrılı dinler ve mitler, varoluÅŸçu felsefe, Jungcu psikanaliz, antropoloji, yapay zekalı rahim, nanoteknolojik hücre yenilenme, retro-fütürizm, siberpunk ve solarpunk bilim kurgu kültürü, alternatif evrenler, ütopya/distopya bilim kurgusunda posthümanizm alanlarında uluslararası araÅŸtırmalarla devam etmektedir. Hayal ettiÄŸi dünyaların, Türkiye'nin kültürel dokusu ile hiçbir ilgisi yoktur; dünyalarının kültürel dokusu gelecekçi ve evrenseldir; dolayısıyla hitap ettiÄŸi asıl okur kitlesi, Türk Edebiyatı okurları deÄŸil, Dünya Edebiyatı okurlarıdır. Hikayelerinin ortak felsefesi; evrende her ÅŸey birbirine baÄŸlıdır ve hiçbir ÅŸey tesadüf deÄŸildir; bu sebeple bütün romanları, hikayeleri, kahramanları birbirine baÄŸlıdır. Kurgusundaki zaman yolculuÄŸu teorisi; kapalı zaman döngüsü-yazgı paradoksudur. Anlatılan ilk olay, daha sonra yaÅŸanacak diÄŸer olayların nedenidir veya daha sonra yaÅŸananlar ilk olayın nedenidir.

Sanatokur.com'da yayınlanmış Veera'nın Seyahatnamesi adlı edebiyat/hikaye dizisinin içeriÄŸi ise; Eeva'yı kaybettikten sonra kendini yollara vuran Veera'nın, hem aÅŸk mektupları hem de seyahat günlüÄŸüdür ve tüm hikaye, solarpunk bir queer ütopya olan Netta adlı kıta ülkede geçmekte, dört romanın karakterlerini yeni bir macerada buluÅŸturmaktadır.

Eserleri; kuir siberpunk bilim kurgu, feminist kuir bilim kurgu, kuir ütopya ve distopya alanlarında akademik olarak incelemeye alınmıştır. Bununla beraber, 2020 yılında yine yurt dışındaki Cyberpunk Culture Conference’dan kabul alıp Türkiye'den bu kulvarda ilk kez katılmış romanlardır. Ayrıca posthümanizm, feminist bilim kurgu, kuir bilim kurgu ve retro/neo fütüristik ütopya, paralel evrenler konusunda yazdığı akademik makalesi, Ä°ngiltere'deki Edebiyatta Posthümanizm adlı kitapta yer almıştır. Ä°laveten, London Science Fiction Research Community’nin düzenlediÄŸi konferansta ve SFRA Review gibi  -yurt dışının- ünlü edebiyat ve bilim kurgu dergilerinde romanları ile yer almıştır; Türkiye’nin ilk siberpunk/kuir/bilim-kurgu romanlarının yazarı unvanıyla anılmaktadır. Tüm eserlerinin en temel, en ideolojik ve olmazsa olmaz özelliÄŸi; her eserde baÅŸrolün hem kuir hem de kadın karakterlere ait olmasıdır. Kaleme aldığı bilim kurgu türü, genel olarak non-western veya soft-core türü ÅŸeklinde deÄŸerlendirilirken, spekülatif kurgu ve retro fütürizm, siberpunk ve solarpunk ile mitolojinin birleÅŸimidir ve kurmaca evrenlerde yaÅŸayan kuir kahramanların varoluÅŸsal, ruhsal ve aÅŸksal yolculuklarına; paralel evrenlere; cinsel yönelim ve cinsiyet eÅŸitliÄŸine, aynı zamanda içinde yaÅŸadığımız dünyanın toplumsal gerçekçiliÄŸine ve öngörülerine dairdir. Ütopik Netta evreni ne kadar solarpunk ve aydınlık ise; karşıt olan distopik evreni siberpunk ve karanlıktır.

Şeyda Aydın Biyografi
IMG_20210705_080350_929_edited.jpg
yazar şeyda aydın, seydaaydinofficial

Öncesinde; 2014 yılında, KAOS GL 9.Kadın Kadına Öykü Yarışmasında, "Kömür Karasından Altın Sarısına" isimli naif öyküsü ile özel ödüle layık görülmüÅŸtür.
Medeni hâli bekâr olup, kendisini sadece yazarlık kariyerine odaklamıştır. Bugüne kadar roman dışında, yurt dışı film-dizi endüstrisi için senaryolar yazıp projelerini göndermiÅŸ olsa da, senaryo yazarlığını bırakmış sadece roman yazarlığı ile yoluna devam etmektedir. Gelecekte; bir dünya romancısı olarak Hugo ve Locus ödülleri almayı düÅŸleyen idealist bir yazardır ki zaten ileri vadede "DiÄŸer Evren Serisi" üçlemesi Ä°ngilizce olarak tüm dünyada yayınlanacaktır. Bunların yanı sıra, internet sanat/edebiyat platformlarında -Sanat Okur internet sanat haber platformu ve diÄŸer ortamlarda- eleÅŸtirel köÅŸe yazarlığı yapmıştır. Siyasi hiçbir görüÅŸü olmadığı gibi, hiçbir oluÅŸuma üye deÄŸildir; her insanın eÅŸit olduÄŸuna, evrenselliÄŸe, fütürist bir görüÅŸ olan dünya vatandaÅŸlığına inanır. Kadının kültürlere göre tarihi, çok tanrılı dinler tarihinde tanrıçalar ve kadınlar, posthümanizm, psikanaliz, antropoloji, Ä°skandinav Mitolojisi baÅŸta olmak üzere Cermen, Slav ve Kelt mitolojileri, Sami kültürü/tarihi, Uzak-DoÄŸu kültürü/felsefesi ile yakından ilgilenmekte; araÅŸtırmalar yapmaktadır. Öte yandan dünya tarihi, sineması, Finlandiya/Ä°zlanda dilleri ve coÄŸrafyası aşığıdır. Synthwave'den klasik müziÄŸe, blues'dan country/folk ve rock müziÄŸe kadar tutkulu bir müzik dinleyicisi olduÄŸu gibi, tutkulu bir motosiklet sürücüsüdür. Ayrıca doÄŸa tutkunu, sanatsever, hayvanseverdir.  Gerek sinema gerek edebiyat olsun, 80'lerin retro-fütüristik bilim kurguları vazgeçilmezidir ki romanlarını yazarken, çocukluÄŸundan beri öÄŸrendikleri ve öÄŸrenmeye devam ettiÄŸi tüm bu birikimlerin  kendisine ilham olduÄŸuna inanmaktadır. Temel türü siberpunk ve retro fütüristik olduÄŸu kadar; kuzeyin  mitlerinden ve evrenin mistisizmden sıklıkla beslenmekte, hikayelerine dahil etmektedir.

Önemli Uyarı: Yazar Åžeyda AYDIN; gerek ideolojik gerek felsefik gerekse tarz olarak kendisiyle uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan isim benzerleri ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Yazar Åžeyda Aydın, Türkiye'nin ilk ve tek siberpunk/solarpunk /kuir bilim-kurgu eserleri ve kendine özgü tarzı ile hem kuir hem de feminist bilim-kurgu edebiyatçısıdır; netice itibarıyla isim benzerlerine ait olan tiktok ve popçu hesapları veyahut kavramları ile hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca bekardır ve çocuk sahibi deÄŸildir.

Dikkat: Yazarın, romanlarından alıntılar seslendirdiÄŸi YouTube Kanalının resmi hesabı Åžeyda AYDIN Official ÅŸeklinde; resmi Instagram hesabı da seydaaydin.official ÅŸeklindedir. Benzer isimlerin hesapları ile karıştırılmaması için tüm resmi Åžeyda AYDIN hesaplarına aÅŸağıdaki butonlar vesilesiyle ulaÅŸabilirsiniz.

  • Gri Instagram Simge
  • Gri Heyecan Simge
  • Gri YouTube Simgesi
  • Gri Pinterest Simge
  • Gri Spotify Simgesi
seyda aydin
bottom of page